Tips
Bak- en Braad-adviezen cq suggesties
BIEFSTUK:
Bereiding: Tijd:
Bakken 5 à 6 min.
Grill/barbecue 6 min.
Gourmet ja
Fondue ja
Biefstuk is nog steeds het toverwoord waarmee men iedere vleesliefhebber
‘s nachts moeiteloos wakker kan krijgen. Het vet in de pan moet eerst erg heet zijn net voordat het te heet wordt en verbrandt. Snel dichtschroeien en ‘de zaak in beweging houden’ is bij dit vlees erg belangrijk.
Combinatie-idee: peper, oregano, knoflook, champignons
BRAADVLEES:
Bereiding: Tijd:
Braden 30 min.
Smoren 35-45 min.
Behalve als lapjes is braadvlees erg fijn aan een heel stuk. Vanzelfsprekend duurt de bereiding dan iets langer. Hoeveel langer is afhankelijk van de dikte.
Combinatie-idee:peper,mosterd.
ENTRECOTE:
Bereiding: Tijd:
Bakken 5 à 7 min.
Braden 16 à 20 min. (aan een stuk)
Grill/barbecue 8 min.
Gourmet ja
Fondue ja
Entrecote is gesneden van de dunne lende (wordt dus ook wel lende biefstuk genoemd)en heeft een klein vetrandje. Als u liever het vetrandje verwijdert doe dat dan pas na het bakken. Juist door dat randje blijft het vlees sappig en pittig van smaak.
Ribeye: (bereidings wijze zelfde als entrecote)
Gehakt:
Bereiding: Tijd:
Bakken 10 à 15 min.
Braden 18 à 20 min.
Koken-trekken ja, (soepballetjes)
Grill/barbecue 10 à 12 min.
Gourmet ja
Fondue ja
Rundergehakt moet u niet te lang bakken. Als u gehakt ‘aanmaakt’ met brood, maak dat dan eerst vochtig. Doet u dat niet dan onttrekt het brood vocht aan het vlees en wordt uw bal tamelijk droog. Platte schijven zijn sneller bereid dan ronde ballen.
Combinatie-idee: peper foelie, gemberpoeder, gehaktmix.
Poulet:
Bereiding: Tijd:
Stoven ja
smoren ja
koken/trekken 150 à 180 min.
Runderpoulet is afkomstig van de borst, is niet het magerste vlees maar juist daardoor prima te gebruiken voor hachee door het te stoven of te smoren. Poulet leent zicht uitstekend voor soepen, ragouts en ovenschotels.
Combinatie-idee: bouquet garni of mire au poix.
Hamburger:
Bereiding: Tijd:
Bakken ± 7 min.
Grill/ barbeqeu ± 7 min.
Gourmet ja
Fondue ja
Geliefd bij jong en oud, deze platte vleesschijf is van gemalen vlees. De hamburgers zijn van 100% rundvlees. De jus van een hamburger stelt niet veel voor. Maar met een schepje bloem, een theelepel kerrie- of paprika poeder en wat water of koffie melk in het braad product maakt u een heerlijk sausje.
Combinatie-idee: is al gekruid, uien,bieslook, tomatenketchup.
Schenkel:
Bereiding: Tijd:
Stoven ja
Smoren ja
Koken/trekken 150 à 180 min.
Schenkels zijn afkomstig van het onderste deel van de poot. Ze bestaan uit vlees met been en merg. Merg en been zijn rijk aan geur en smaak stoffen. Die vrijkomen als ze lang in een hete vloeistof zijn gedompeld. De lekkerste en krachtigste soepen en bouillons krijgt u door de schenkels lang op te zetten. Een schenkel zonder been wordt gebruikt voor stoofschotels.
Combinatie-idee: bouquet garni of mire au poix.
Ribstuk:
Bereiding: Tijd:
Stoven 120 min.
Smoren 120 min.
Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen en daardoor het snelst te bereiden. Na circa 2 uur stoven zijn deze lapjes echt lekker mals. Omdat het vlees een zeer veelzijdig product is , is nooit tot op de minuut aan te geven hoe lang u het vlees moet bakken, braden of stoven. Het is ook een kwestie van ervaring opdoen. Bedenk , als u de jus afmaakt dat er veel smaakstoffen zitten in het aanbaksel op de bodem en de wanden van de pan. Met een houten spatel kunt u die eenvoudig losroeren.
Combinatie-idee: rode wijn, azijn, laurier, kruidnagel, ui, tomaat, peperkoek, ontbijtkoek.